Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben in Brussel een afspraak gemaakt over de aanpak van de schuldenproblemen van Griekenland. Dat maakte een woordvoerster van Dijsselbloem donderdag bekend.

Een team van experts van de geldschieters aan Griekenland (de zogeheten trojka) gaat de komende dagen in kaart brengen wat precies de wensen zijn van de Grieken en wat de nog openstaande afspraken zijn in het huidige leningenprogramma.

Puur technisch

Het gaat om een puur technische uitwerking en vergelijking. Er wordt gekeken op welke punten de beide programma’s overlappen.

De opsomming zal de basis vormen waarop de ministers van Financiën van de eurolanden maandag tijdens hun vergadering in Brussel verder over kunnen praten en onderhandelen.

Dit plan lag ook woensdagavond al op tafel toen er een extra eurogroep in Brussel was georganiseerd. Op het laatste moment kon er geen overeenstemming worden bereikt over een gezamenlijke verklaring. Toen was er de vrees dat er direct vervolgstappen of voorwaarden waren gekoppeld aan een dergelijke vergelijking. Die angst is weggenomen door er alleen een puur technische analyse van te maken.

Toenadering

Het bereikte akkoord tussen Dijsselbloem en Tsipras betekent in ieder geval toenadering tussen beide partijen. Na de vergadering woensdagavond was er impasse ontstaan en waren er geen gesprekken gepland.

Het huidige leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen. De nieuwe Griekse regering wil af van het mede door Europa opgelegde stringente bezuinigingsbeleid en wil niet alle gemaakte afspraken nakomen.

Dijsselbloem en Tsipras spraken elkaar donderdag in de marge van de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden. Dijsselbloem is gevraagd om de leiders op de hoogte te stellen van de gang van zaken met Griekenland. Onderhandelingen zullen niet plaatsvinden tijdens de top; daar was EU-president Donald Tusk heel duidelijk over. Dat is het werk van de eurogroep.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl